Konsten att lyckas med storytelling

av RetorikKalle


Hora, väser hon in i kameran. Hora, hora, hora. Hatet hon visar sin granne känner inga gränser. Och det är just det som gör utställningen Med kameran som vapen till en så skakande upplevelse. Till skillnad från många andra försök till storytelling innehåller den en tydlig konflikt.

Materialet i utställningen kommer från den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem. De har försett palestinier på Västbanken med filmkameror så att de kan skildra sin vardag bland israeliska bosättare och militärer. Resultatet kan man nu se på Södra Teatern i Stockholm i form av en utställning producerad av organisationen Settler Watch med stöd av Svenska Institutet och Diakonia.

Storytelling har varit på modet länge nu. Genom att berätta om oss själva ska vi få andra att lyssna. Jag tror inte att det är så enkelt. Tvärtom menar jag att många försök till storytelling misslyckas för att de saknar en viktig ingrediens – en motståndare.

Det kan vara en yttre fiende, men det måste inte vara det. Vi kanske kämpar mot cancer eller följderna av en trasslig barndom. Det krävs en motståndare för att vår berättelse ska kunna engagera andra. Den som bara berättar om sig själv tråkar ut sin publik. Utan häxan blir sagan om Hans och Greta inte engagerande.

Annonser