Schyman, Sahlin och Wetterstrand talar ut

av RetorikKalle

Mötet mellan Gudrun Schyman, Mona Sahlin och Maria Wetterstrand på Rival i Stockholm i höstas var det årets mest spännande politiska samtal. De hade nyss lämnat sina positioner som partiledare och kunde för första gången prata fritt om sina erfarenheter från partipolitiken.

Maria Wetterstrand berättar att det var fler män än kvinnor som stöttade henne när hon kandiderade till posten som språkrör. Gudrun Schyman berättar om det beslut i Vänsterpartiets Verkställande Utskott som fick henne att bestämma sig för att lämna partiledarposten. Och Mona Sahlin berättar om hur hon kunde få höra att hon borde sluta prata bara om det där med kvinnor, invandrare och bögar eftersom det kunde skrämma bort väljare.

Nu kommer de tre till Göteborg. På måndag 2 april kan man se och höra dem på Draken. Och den som inte råkar befinna sig på Västkusten kan fortfarande uppleva stämningen på Rival den där höstkvällen i Stockholm.

Samtalet var också intressant därför att de forna partiledarna visade hur skickligt de förmår använda berättelser för att beskriva sig själva, sin historia och de partier de företrätt. Ett exempel var hur Maria Wettersrand lyckades framställa Miljöpartiet som öppet och välkomnande genom sin berättelse om hur hon som fjortonåring fick nyckeln till partilokalen i Eskilstuna och förtroendet att vara med och utforma politiken.

Annonser