Nya vapen i stormakternas propagandakrig

av RetorikKalle

Medierna i P1 berättar om det statliga kinesiska TV-bolaget CCTV:s planer på att ta upp kampen med BBC och CNN. Samtidigt som de gamla stormakternas TV-bolag tvingas minska antalet internationella korrespondenter nyanställer CCTV dryga dussinet korrar i såväl Latinamerika som Afrika.

Ryssland är en annan ny stormakt som redan har erfarenhet på området. Den ryska regimens propagandakanal Russia Today har hållit på i några år nu. De tidiga reportagen, som försökte övertyga tittarna om att president Putin både är vältränad och tycker om djur, har ersatts av andra berättelser. Nu handlar rapporteringen istället om att svara på västmedias kritik av Rysslands hållning i internationella konflikter genom att ifrågasätta motiven bakom västmakternas stöd till den arabiska våren och oppositionen i Syrien.

Det är en klok omprioritering. När man får kritik är det oftast bättre att ge sin egen version av vad som hänt än att försöka prata om något annat. Som berättare har man ju friheten att välja vem som ska få rollerna som hjälte, skurk och offer i berättelsen. Det är en frihet som Russia Today vet att utnyttja.

Annonser