Reinfeldt vinner om Löfvén vägrar tala om förlorare

av RetorikKalle

Peter Wolodarski hävdar i DN att regeringen har förlorat initiativet. Frågan är i så fall vart det tagit vägen, för oppositionen verkar i alla fall inte ha hittat det. Visst har regeringen problem, men det är alldeles för tidigt att räkna ut den. Faktum är att det fortfarande är regeringen som definierar både den egna och oppositionens politik.

Regeringen har ett viktigt övertag gentemot oppositionen i kraft av att de lyckas presentera en fungerande berättelse om den egna politiken. Övertaget består i att Reinfeldt till skillnad från Löfvén vågar tala om inte bara vem som vinner, utan även vem som förlorar på partiets politik.

När Moderaterna säger att det måste löna sig att arbeta pekar de inte bara ut de som arbetar som vinnare, utan även de som inte arbetar, bidragstagarna, som förlorare. Socialdemokraternas ovilja att tala om vem som förlorar på deras politik gör att det blir fritt fram för Moderaterna att definiera vem som vinner och förlorar på Socialdemokraternas politik genom att göra den till en negation av den egna.

Så länge Socialdemokraterna förknippas med bidragslinjen kommer de ha svårt att vinna val. Löfvén har en chans först om och när han kan presentera en egen berättelse om de utmaningar Sverige står inför och hur Socialdemokraterna vill möta dem. Den berättelsen måste, för att vara trovärdig, innehålla både vinnare och förlorare.

Annonser