Ikväll får vi se om Löfvens tystnad var ett misstag

av RetorikKalle

Ikväll är det dags. Partiledardebatten i Agenda är inte bara det första mötet mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Det är också premiär för Stefan Löfven, Jonas Sjöstedt och Gustav Fridolin. Här är några av de frågor jag hoppas få svar på ikväll:

Var det ett taktiskt misstag av Stefan Löfven att inte säga något om den egna politiken i vare sig vårbudgeten eller förstamajtalet? Då hade han chansen att oemotsagd presentera en ny socialdemokratisk berättelse. Nu ser förutsättningarna radikalt annorlunda ut.

Hur ska Jimmie Åkesson klara sig utan sin önskemotståndare Mona Sahlin? I den senaste opinionsmätningen backade SD medan S gick framåt. Mona Sahlin passade tack vare Tobleroneköp och Moskébesök utmärkt in i Sverigedemokraternas berättelse om att Socialdemokraterna svikit sitt ursprung. Stefan Löfven med sin fackliga bakgrund gör det inte.

Kommer Jonas Sjöstedts lugna och pålästa framtoning gå lika bra hem hos vänsterväljarna nu när han inte längre kan framträda i kontrast till den yviga Håkan Juholt?

Ska Gustav Fridolin lyckas med tvåfrontskriget att försvara sitt territorium, miljön, mot Jonas Sjöstedts inbrytningsförsök och samtidigt attackera Jan Björklunds bastion skolan?

Vilken etikett kommer Fredrik Reinfeldt att försöka klistra på Stefan Löfven? Blir det ”bidragskramare”, ”skattehöjare” eller kanske ”särintressenas försvarare”?

Får vi återigen se Göran Hägglund använda begreppet ”verklighetens folk”? Eller har han slutligen insett att det är svårt för ett parti som väljarna ser som förbudsivrare att på ett övertygande sätt hetsa mot politiker som tror sig veta vad som är bäst för folk?

Tänker Jan Björklund använda samma vapen mot Jonas Sjöstedt som han använt mot Lars Ohly och börja prata om dennes bakgrund i Kommunistisk Ungdom?

Lyckas Annie Lööf komma igen efter sitt magplask i Ekots lördagsintervju?

Annonser