Mangs och Breivik är kräk, inte övermänniskor

av RetorikKalle

Människor i vår omgivning bedömer oss inte bara utifrån vad vi berättar om oss själva utan även efter våra handlingar. Det är en självklar sanning som den självutnämnde övermänniskan Mangs inte verkar ha greppat. De fega våldshandlingar han är misstänkt för gör att omvärlden ser honom som ett kräk, inte som den övermänniska han själv vill bli betraktad som.

Om man dessutom begår sina hatbrott på ett så utstuderat klantigt sätt som åklagaren påstår att Mangs gjort, så undergräver det i sig varje möjlighet att framstå som en övermänniska. Att först skjuta någon, sedan ringa polisen och tipsa om att det var grannen som sköt samtidigt som man spelar in samtalet och spar det på en kassett i en byrålåda i väntan på husrannsakan är inte bara korkat. Det är urbota korkat.

Det är inte bara våra handlingar som påverkar berättelserna om oss själva. De stöds eller störs även av de av berättelser vi sprider om vår omvärld. Därför påverkas Moderaternas berättelse om ett Sverige där bidragspartiet Socialdemokraterna står mot arbetarpartiet Moderaterna negativt av det faktum att folk skrattar åt deras berättelse om hur partiet alltid kämpat för demokrati och välfärd.

På samma sätt inverkar terroristerna Breivik och Mangs löjeväckande försök att framställa sig själva som övermänniskor negativt på deras möjligheter att sprida berättelsen om hur invandringen är det främsta hotet mot våra nordiska länder.

Annonser