Miljöpartiet behöver en fiende

av RetorikKalle

Det är bra att Miljöpartiet inte bara säger att de vill satsa på tåget, utan också tydligt deklarerar att de vill ta bort stöd och subventioner till flyget. Politiska partier talar gärna om vem som kommer att tjäna på deras politik, men vill ogärna säga vem som ska förlora. Två undantag är Moderaterna, som är öppna med att alla som är beroende av bidrag förlorar på partiets politik, och Sverigedemokraterna, som är tydliga med att alla invandrare som är beroende av bidrag förlorar på deras politik.

Jag är övertygad om att Moderaternas och Sverigedemokraternas framgångar till en del kan förklaras av denna tydlighet. Varje berättelse behöver en konflikt och det parti som inte lyckas förklara både vilka som vinner och vilka som förlorar på den egna politiken misslyckas med att leverera en tydlig berättelse om den egna politiken.

Dessvärre räcker det inte att som Miljöpartiet förklara vilka sektorer i samhället man vill, respektive inte vill, satsa på. Vinnarna måste vara en grupp i samhället som väljarna identifierar sig med. Det kan vara arbetare, som i Moderaternas berättelse, eller svenskar, som i Sverigedemokraternas. För att få en så stor grupp tänkbara väljare som möjligt ska denna grupp förstås också helst utgöra en majoritet i samhället.

Miljöpartiets berättelse har redan en hjälte. Det är alla människor som varje dag gör medvetna val för att främja en bättre miljö. Vad som saknas är en fiende. Miljöpartiet behöver peka ut den grupp av människor som kommer att förlora på deras politik.

Annonser