Har du slutat slå din fru, Daniel Swedin?

av RetorikKalle

Axess Magasin figurerar i två av den senaste tidens mer bisarra debatter. Först skrev Yrsa Stenius en artikel om Zlatans ”auktoritära personlighet och despotiska fasoner” i Axess Magasin. Sedan kom twitterduellen mellan Axess Magasins chefredaktör Johan Lundberg och Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin om kopplingarna mellan Axess Magasin och Tryckfrihetssällskapet.

Yrsa Stenius målar upp en motsättning mellan den nordiska demokrati hon själv säger sig stå för och den sydeuropeiska despoti hon låter Zlatan representera. Hon gör därmed som så många andra, tillskriver Zlatan påhittade egenskaper som att vara född utanför Sverige eller vara muslim för att kunna ställa honom i motsättning till sig själv och den egna majoritetsgruppen.

När Daniel Swedin ska reda ut vilka kopplingar som finns mellan Axess Magasin och Tryckfrihetssällskapet använder han det klassiska knepet att formulera frågan till Johan Lundberg enligt mallen ”Har du slutat slå sin fru?”. På så sätt försöker han placera Axess Magasin utanför den offentlighet där det demokratiska samtalet förs och i den miljö av högerpopulism och islamofobi där Tryckfrihetssällskapet hör hemma.

Att tillskriva någon egenskaper, värderingar och åsikter som denne inte har är ett allt annat än konstruktivt sätt att föra en debatt. Och att dela upp världen i vi och dem är motsatsen till att nyfiket pröva den andres ståndpunkter.

Jag är övertygad om att både Axess Magasin och Aftonbladet kan bättre ån så här. Jag skulle vilja läsa en artikel i Axess Magasin om vad det säger om klimatet i Sverige att Zlatan inte kände sig bekväm med att prata om sin katolska tro när han bodde här, men pratar desto mer om detta nu när han bosatt sig i Italien. På Aftonbladets kultursidor ser jag gärna en essä om huruvida fotbollen idag spelar en i huvudsak positiv eller negativ roll i samhället.

Annonser