Vad är det som glittrar på Reinfeldts ringfinger?

av RetorikKalle

Moderaterna är det parti som lyckats bäst med att använda berättelser för att beskriva sig själva, sin motståndare, de utmaningar Sverige står inför och partiets politik för att möta dem. Men även solen har sina fläckar.

Ett område där Moderaterna misslyckats med sitt berättande är försöket att omforma sin skapelseberättelse. Den nya skapelseberättelsen, där Moderaterna gått i täten för införandet av allmän rösträtt, harmonierade med berättelsen om partiets politik som en politik för alla arbetande, men hamnade i konflikt med fakta.

Annars är det slående hur väl de olika moderata berättelserna samverkar. Berättelsen om att det är arbetet som ger livet mening. Berättelsen om hur alla vi som har ett arbete har gemensamma intressen, oavsett om vi är direktörer eller städare. Berättelsen om hur partiets ärkefiende Socialdemokraterna gått från att vara ett parti för arbetare till att bli ett parti för bidragstagare.

Med Fredriks och Filippas separation har dock berättelsen om den typiska arbetande och livspusslande förortsfamiljen Reinfeldt fått sig en törn. Separationen riskerar även att påverka berättelsen om arbetet som meningen med livet. För alla förstår att ett allt för hårt fokus på arbetet riskerar de relationer som de flesta ändå värderar högst i livet.

Det är talande att dagens snackis i Almedalen är spekulationerna om huruvida Fredrik Reinfeldt ska välja att ta av sig vigselringen inför kvällens tal. När jag i förmiddags såg honom bli intervjuad av Sveriges Radio tyckte jag mig i alla fall se något som glittrade på vänstra handens ringfinger. Kanske säger det något om vad Fredrik Reinfeldt själv tycker är viktigast i livet.

Annonser