Björklund tilltalar inte dig – för han talar inte till dig

av RetorikKalle

Det är inte lätt att vara småparti i Alliansen. Alla tappar de väljare till Moderaterna. Både Centern och Kristdemokraterna befinner sig farligt nära fyraprocentspärren. Riktigt så illa är inte läget för Folkpartiet. En viktig förklaring till denna skillnad är att väljarna uppfattar Folkpartiet som tydligare än de andra borgerliga småpartierna.

Vi som är passionerat intresserade av politik överskattar lätt hur mycket andra vet om partierna. Vi som läser och skriver bloggar om politik behöver påminna oss om att vi utgör en liten minoritet i samhället och att majoriteten har en helt annan bild av det politiska landskapet. Faktum är att en hel del väljare inte kan nämna fler än ett par partier. Och väldigt många vet inte vem som är partiledare för Centern eller vad som är Kristdemokraternas viktigaste fråga. Därför är det en stor fördel att vara tydlig.

Riktigt tydlig kan man bara bli genom att tjata. Det är just vad Jan Björklund gjort genom om att år efter år mala på om vikten av ordning och reda i skolan. Belackarna kan häckla de vinande pekpinnarna, men faktum är att Björklunds tjat fungerar.

Så när vi som älskar politik ikväll lyssnar till Björklunds tal i Almedalen bör vi tänka på att han faktiskt inte talar till oss i första hand. Vi må vara den publik som är på plats i parken eller framför TV:s direktsändning. Men dem Björklund riktar sig till i första hand är de som genom media tar del av ett kort referat av talet. När vi uppfattar Björklund som tjatig kommer hans egentliga publik uppleva honom som tydlig.

Annonser