Dags göra upp med fördomarna om våra fördomar

av RetorikKalle

När får vi se två män eller två kvinnor på omslaget till Vi i villa? Tidningens förstasida är en berättelse om hur vi som bor i villa ser ut och vad vi gör. Det pryds alltsomoftast av en man och en kvinna som hjälps åt att städa förrådet eller påta i trädgården.

Jag tror inte att frånvaron av samkönade par beror på att redaktionen lider av homofobi. Förklaringen är nog snarare att tidningens ägare är rädda för att stöta sig med läsarna. I så fall kan de släppa den oron nu. Läsarna har nämligen i undersökningen Villapanelen valt Marc Levengood och Jonas Gardell som sina drömgrannar. Förstaplatsen delar de med Erik och Martina Haag. Men det är bara de senare som är på bild i tidningen.

Det här är en illustration av hur fördomar bidrar till att osynliggöra många människor i vårt samhälle. Och då menar jag inte våra egna fördomar utan våra fördomar om vilka fördomar andra har. För precis som Vi i villas läsare är mycket mindre fördomsfulla än redaktionen tror, så är ofta vår omgivning mindre fördomsfull än vad vi själva tror.

Annonser