”Nyfiken på” en balansakt för Jimmie Åkesson

av RetorikKalle

SVT:s programformat ”Nyfiken på partiledaren” kan visa sig fungera mycket bättre för dagens intervjuoffer Jimmie Åkesson än för förra veckans gäst Åsa Romson. Partiledare på ytterkanterna har mer att vinna och mindre att förlora än ledarna för de partier som gör anspråk på att vara mittenpartier. Jimmie Åkesson kan kosta på sig att säga saker som gillas av en del väljare och stöter bort andra. Partiledare som jagar mittenväljare har inte råd att stöta sig med någon.

Denna skillnad märktes redan i intervjun med Jonas Sjöstedt. Han vågade vara mer personlig än Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Medan statsministern och statsministerkandidaten ansträngde sig för att få sin uppväxt att framstå som så vanlig som möjligt, kunde Jonas Sjöstedt berätta om hur han som ung valde att gå sin egen väg.

Även Miljöpartiet är med och slåss om mittenväljarna. Kanske är det förklaringen till att Åsa Romson använde ordet ”man” mycket oftare än ”jag” när hon berättade om sin uppväxt.

För Jimmie Åkesson blir ”Nyfiken på partiledaren” en balansgång. Genom att vara personlig och berätta om sin rädsla för invandrare kan han vinna sympatier. Samtidigt kan själva intervjusituationen vara svår att acceptera för många av SD:s väljare. En riktig karl sitter inte hos en terapeut och berättar om sina rädslor.

Men den som har allra mest att vinna på ett lyckat framträdande i ”Nyfiken på partiledaren” är nog ändå Annie Lööf. Med 2,8% i Sifo har hon allt att vinna på att skippa flosklerna och istället berätta för oss vem hon är.

Annonser