Hade Rolling Stones kunnat slå igenom idag?

av RetorikKalle

Rolling Stones 1962

Hittar en samling med Rolling Stones samtliga singlar på Spotify. När jag lyssnar på de första singlarna från början av 60-talet har jag svårt att förstå hur detta brittiska band kunde vara så omåttligt populära. Vid den här tiden har Mick Jagger och Keith Richards ännu inte börjat skriva sina egna låtar. Istället gör de covers som helt saknar det driv och den känsla som finns i originalversionerna. Rolling Stones är inget annat än bleka kopior av sina svarta förebilder.

Först efter några år börjar bandet finna ett eget uttryck. Melodierna blir mer komplexa och låttexterna formas till små berättelser. Även Mick Jaggers röst mognar och får den personliga klang som gör att man tror på att han verkligen menar det han sjunger. Men utan att börja genom att kopiera mästarna hade de aldrig kunnat skapa egna mästerverk som Satisfaction och Sympathy for the Devil.

Min genomlyssning av Rolling Stones första singlar påminner mig om att den som vill bli duktig på något gör klokt i att börja med att härma. Rolling Stones börjar med att kopiera mästarna, svarta musiker från USA. Sedan, när de behärskar hantverket, finner de ett eget uttryck.

Det är inte något fult att låta sig inspireras av mästarna. Vi lär oss alla genom att härma. Sedan bygger vi vidare på det andra skapat genom att förbättra de delar som inte redan är perfekta. Länge var detta den vedertagna pedagogiken för all inlärning. Den gick under namnet imitatio. Elever fick lära sig genom att kopiera antikens mästare. Det är en pedagogik som nu gjort comeback med how-to-filmerna på Youtube.

Den som vill bli duktig på något behöver öva genom att kopiera. Men det räcker inte för att som Rolling Stones nå framgång. Då behövs också ett sammanhang där någon tror på en och ger en möjlighet att pröva och lära sig av sina misstag. Men frågan är om det sammanhanget finns idag. Nu måste ett bands första skiva och en författares debut sälja. Förlagen anser sig inte längre ha råd att odla fram talanger. Så den som misslyckas på första försöket får ingen andra chans. Om Rolling Stones debuterat idag hade de kanske aldrig lyckats slå igenom.

Annonser