Kommentarsfältet avslöjar din karaktär

av RetorikKalle

Vi blir inte bedömda utifrån vad vi berättar om oss själva, utan efter hur vi beter oss. I programmet Nyfiken på partiledaren berättade Annie Lööf att hon är både ambitiös och kreativ samt har ett stort hjärta. Om vi bedömde henne efter vad hon sa så skulle vi tro att hon besatt alla dessa positiva egenskaper. Men eftersom det istället är hennes beteende som utgör underlag för vår bedömning så blir den en annan. När vi hör Annie Lööf yttra dessa positiva omdömen om sig själv drar vi slutsatsen att hon är egenkär.

Thoralf

Ingenting är dock så avslöjande som hur vi beter oss i kommentarsfälten. Där visar vi vår sanna karaktär. När Sverigedemokraten Christian Westling kallar en före detta anställd på partikansliet för psykopat berättar det en hel del om samtalstonen i partiet. Och när den Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Thoralf Alfsson i kommentarsfältet till sin blogg tillåter kommentarer som hävdar att Maud Johansson under sin tid i Riksdagen ljög och saknade förstånd så säger det förstås mycket om hur han anser att den politiska debatten bör föras.

abortdebatt

Sen finns det de som, likt den miljöpartistiske kommunpolitikern Nils Karlsson, lyckas undvika personangreppen. Inte nog med att han argumenterar sakligt. Han visar prov på humor också. Det är förstås avslöjande för karaktären på ett helt annat sätt.

Jag har aldrig träffat vare sig Nils, Alf eller Christian. Ändå har jag skapat mig en bild av deras karaktär, eller etos som det heter i retoriken. Det har jag gjort utifrån mina iaktagelser av hur de beter sig mot andra människor. Det är egentligen inte så konstigt. För precis så går vi ju tillväga när vi bedömer karaktären hos människor vi träffar i verkliga livet.

Annonser