Bakom kulisserna på SVT Debatt

av RetorikKalle

Varje gång SVT sänder sitt program Debatt går debatten igång i sociala medier. Inte bara debatten om de sakfrågor som diskuteras i programmet, utan även debatten om debattformen. Ifall åsikterna går isär i sakfrågorna så brukar debattörerna i sociala medier vara desto mer överens om att Debatt inte är en bra form för att diskutera aktuella samhällsfrågor. En ingrediens som oftast saknas i denna debatt är en förståelse för de villkor under vilka programmet produceras och de deltagande deltar. Jag vill försöka bidra till att råda bot på denna brist.

Att bli uppringd av en bokare från Debattredaktionen är ingen positiv upplevelse. De ringer dig för att du kan sakfrågan de ska diskutera och för att du företräder en tydlig åsikt. Men de är inte intresserade av dina idéer om hur en konstruktiv debatt skulle kunna utformas. De som jobbar på Debatt har nämligen ingen tid för att sätta sig in i sakfrågorna. De har inte ens fem minuter till att lyssna på det du kan berätta för dem om den fråga de vill att du ska diskutera.

Riktigt jobbigt blir det om du vill förklara fakta i frågan. För de vill inte veta. Det enda redaktionen vill ha är en tydlig konflikt. Och det enda bokarna vill ha är ett ja. Samtidigt som du sitter i telefon med någon av redaktionens unga bokare står arbetsledaren och skriker i bakgrunden: ”Jag vill se gröna namn före lunch.” Inte konstigt att de flesta unga journalister lämnar redaktionen så fort de kan.

Redaktionen kan vara väldigt påstridig i sina försök att boka debattörer. Men när du väl tackat ja och lagt om ditt schema för att kunna vara med i programmet får du vara beredd på att redaktionen med kort varsel kan ringa för att boka av dig. Då har någon intressantare fråga dykt upp, eller så var du bara ett andrahandsval och de har äntligen fått ett ja från förstahandsvalet.

Debatt är inte ett samhällsprogram. Det är ett underhållningsprogram. Därför är det ovidkommande ifall programmet bidrar till en konstruktiv samhällsdebatt. Ett sånt program skulle ge alldeles för dåliga tittarsiffror. Det viktiga är istället att det blir hårda motsättningar i studion. För det är vad folk vill se. Dramaturgi är allt och innehåll ett nödvändigt ont.

Debatt måste svara mot kraven på en bra berättelse. Det ska innehålla en tydlig konflikt och lika tydliga karaktärer. En tydlig karaktär är inte nödvändigtvis någon som är bra på att prata för sin sak. Snarare är det någon som tittarna enkelt kan stoppa in i fack som ”en arg företrädare för verklighetens folk med äkta göteborgsdialekt” eller ”en dryg typ från tyckareliten i Stockholm”.

Inte så konstigt då ifall du känner dig otillfredsställd efter att ha deltagit i eller tittat på Debatt. Din frustration är en helt naturlig reaktion.

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

Annonser