När fakta förvandlas till åsikter

av RetorikKalle

Det finns en bekymmersam benägenhet i vår samtid att förvandla fakta till åsikter. Denna tendens, att utgå från att precis allt är föremål för debatt, är ett exempel på vår samtids politiska ängslighet. Ett absurt exempel var när tågtillverkaren Bombardier i en reklamkampanj upplyste oss om att en majoritet av stockholmarna anser att tunnelbanan är miljövänlig. Företaget kunde inte själva påstå att tunnelbanan är miljövänlig, för det hade varit en åsikt och därmed föremål för diskussion. Men det faktum att en majoritet har en åsikt är bevisligen ett faktum och därmed inte en åsikt som går att ifrågasätta.

Ett aktuellt exempel på denna ängslighet var när en del tidningar nyligen inte tordes kalla Svenskarnas parti för nazister. Att detta parti står för en nazistisk ideologi är dock inte en åsikt utan fakta. Något Granskningsnämnden för radio och tv slagit fast genom att besluta att det inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet att kalla partiet för nynazistiskt.

Denna benägenhet att förvandla fakta till åsikter ställer till det för oss. Den som vill skriva om historien kan nu exempelvis förneka att Sverigedemokraterna har nazistiska rötter eller att förintelsen ägt rum. Då gäller det att vägra ta debatten. För i samma ögonblick som vi går med på att diskutera huruvida det verkligen fanns några gaskamrar i Auschwitz förvandlas påståendet att förintelsen ägt rum från ett faktum till en åsikt.

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

Annonser