Vikten av att inte säga allt i bloggposten

av RetorikKalle

Mycket har förändrats från antiken till idag. Det gäller inte minst villkoren för att kommunicera. Ändå fungerar retoriken, den kommunikationsteori som grekerna skapade och romarna utvecklade, förvånansvärt bra även i vår tid. För trots uppfinningar som boken, tryckkonsten och internet har teknikerna för att övertyga inte förändrats. De är lika gångbara oavsett om du ska hålla ett tal, författa en debattartikel eller skriva en bloggpost.

Att skriva en bloggpost är på många sätt som att hålla ett tal. Det gäller att väcka publikens nyfikenhet, berätta en minnesvärd historia, föra fram en ståndpunkt eller tes och presentera sina bästa argument för den. Därför fungerar retorikens modell för hur man bör lägga upp ett tal mycket bra även för dig som vill ha hjälp att strukturera din bloggpost. Men det finns ett undantag.

Antikens modell för det perfekta talet innehåller ett moment där talaren ska bemöta möjliga invändningar mot sin tes. Den delen kan du med fördel utelämna ur din bloggpost. För som bloggare vill du ju ha interaktion. Då är det bättre att spetsa till din tes och hoppas på mothugg i kommentarsfältet, så att du där får tillfälle att bemöta motargumenten.

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

Annonser