Supervaltalet

av RetorikKalle

Under det förra valet jobbade jag som pressekreterare för Vänsterpartiet. En av mina arbetsuppgifter var att följa med Lars Ohly på valturné. Det som då slog mig var hur hans valtal blev lite bättre för varje nytt framträdande. Jag såg det som en illustration av den gamla sanningen att övning ger färdighet.

Under en valrörelse får partiledare och andra toppkandidater gott om tillfällen att pröva sina argument, hitta på nya metaforer och plocka upp bra historier ur verkligheten. Varje tal är också ett tillfälle att testa dessa idéer. Talaren läser av sin publik och ändrar succesivt talets innehåll utifrån vad som går hem hos publiken och vad som inte gör det.

Nu när vi har ett supervalår kommer partiledarna att få ännu fler tillfällen att finslipa sina tal. Därför kan vi när september kommer få se prov på enastående politisk retorik. Vi som inte är politiker får inte samma möjligheter att öva inför de tillfällen då vi ska hålla tal. Men även för oss gäller samma princip. Ju mer vi övar oss inför ett tal, desto bättre blir resultatet.

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

Annonser