Jönköping – Bryssel 1-0

av RetorikKalle

AgendaSD

Kristina Winberg (SD) debatterar SD med Marit Paulsen (FP) i Agenda.

I valet till Europaparlamentet ställer Sverigedemokraterna upp med en toppkandidat som inte vet så mycket om hur EU fungerar. När SD:s Kristina Winberg och FP:s Marit Paulsen möttes i en debatt i Agenda fick Marit Paulsen exempelvis förklara att EU inte har rätt att beskatta svenska medborgare.

Många hånade Kristina Winbergs insats, men att välja henne som toppkandidat kan vara smart av SD. I en klassisk TV-debatt utklassade Olof Palme Thorbjörn Fälldin. Den debatten kan ha kostat Palme valsegern. För i en debatt gäller det  inte att vinna över motståndaren utan att vinna publikens sympatier. Och tittarnas sympatier hamnade hos den hummande centerledaren, eftersom de uppfattade Palme som arrogant och aggressiv.

Men att Kristina Winberg blev SD:s förstanamn behöver inte vara en snilleblixt. Det kan lika gärna bero på att SD inte har någon bättre kandidat. SD har svårt att hitta tillräckligt med dugliga människor för att fylla alla stolar. Det är därför SD har så många kandidater med ett kriminellt förflutet på sin riksdagslista. Och det är därför SD:s riksdagsledamöter har så svårt att hävda sig i riksdagsdebatter. När man exempelvis ser SD:s Julia Kronlid i en utrikespolitisk debatt inser man att hon spelar i en annan division än de andra partiernas representanter. Att hon är nummer tre på SD:s riksdagslista säger en hel del om dem partiet placerat längre ned.

Oavsett om valet av Kristina Winberg är ett snilledrag eller en nödlösning så är jag övertygad om att SD kommer att lyckas göra det bästa av situationen. För lika låg nivå som det är på de politiska kunskaperna bland partiets vanliga politiker, lika hög nivå är det på kunskaperna i pr hos den inre cirkel som styr partiet. De förstår att utnyttja det faktum att vanligt folk kan identifiera sig med en Jönköpingsbo som inte lyckas hävda sig mot proffsen från Stockholm och Bryssel.

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

Annonser