Arbetarrörelsen bör inte berätta om sin historia

av RetorikKalle

Igår var jag moderator på en workshop. Jag gillar verkligen uppdraget att hålla ihop en diskussion och se till att den rör sig framåt så att gruppen kan enas om konkreta förslag. Men ibland kan det vara svårt att bara lyssna på diskussionerna utan att själv få säga vad man tycker. Tur då att man har en blogg.

Workshopen handlade om vad vi kan göra åt segregationen i Göteborg. Det jag reagerade på var inte något av de många bra förslagen på vad folkrörelserna, kommunen, allmännyttan och arkitekterna kan göra för att bygga ett samhälle som håller ihop, utan synpunkten att Hyresgästföreningen oftare borde berätta om sitt ursprung. Att föreningen borde berätta om hur den i 20- och 30-talets Göteborg organiserade hyresgäster och ställde hyresvärdar som misskötte sig inför ultimatumet att sluta med vräkningar och ockerhyror eller ställas i blockad.

Jag förstår poängen med att berätta historier som den om blockaden i Olskroken 1936 då Hyresgästföreningen som svar på massvräkningar tömde 600 lägenheter och såg till att ingen flyttade dit. En aktion som tvingade värdarna att kapitulera. Men jag tror ändå att det är ett misstag att berätta om arbetarrörelsens stolta förflutna.

När Socialdemokraterna, LO och Hyresgästföreningen berättar om en svunnen tid av aktivism och kamp så förklarar de visserligen varför organisationerna bildades. Men samtidigt bidrar de till att stärka högerns berättelse om hur arbetarrörelsen en gång i tiden var en folkrörelse som stred mot orättvisor, men nu spelat ut sin roll eftersom organisationerna förvandlats byråkratiska organisationer där välavlönade pampar försvarar sina egna intressen.

För att motarbeta denna beskrivning av ”den socialdemokratiska maktapparaten” bör arbetarrörelsen istället för att beskriva sin stolta historia berätta om hur dess aktivister, förtroendevalda och ombudsmän idag kämpar mot orättvisor. På så sätt kan arbetarrörelsen utmana högerns berättelse om en rörelse som förvandlats från aktivister till pampar med en berättelse om en rörelse som än idag står på de förtrycktas sida.

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

Annonser