Valfrihet är att kunna välja bort invandrare

av RetorikKalle

Vinster i välfärden är en valfråga som alla partier utom Vänsterpartiet vill ha bort från agendan inför valet. Men eftersom det ständigt kommer nya skandaler så håller sig frågan envist kvar. Därför försöker förespråkarna av privata alternativ nu istället flytta diskussionen från att handla om vinster till att handla om valfrihet. Det gör de genom att påstå att Vänsterpartiets förslag om att avskaffa vinster i skolan och det fria skolvalet drabbar de svagaste grupperna.

Ett starkt argument för det fria skolvalet är att elever från socialt utsatta förorter med dåliga skolor kan söka sig till bra innerstadsskolor. Vad skolvalets förespråkare inte berättar är att eleverna i innerstadsskolorna samtidigt använder sin valfrihet för att slippa gå i samma skolor som invandrare från förorten. När det blir ”för många” invandrare i en innerstadsskola överger innerstadseleverna skolan.

Jenny Kallstenius visar i sin doktorsavhandling De mångkulturella innerstadsskolorna hur skolvalet utvecklats till en katten-på-råttan-jakt. Först väljer förortselever med välutbildade invandrade föräldrar innerstadsskolor. Det omedelbara resultatet är dels att elever som på grund av föräldrarnas inkomst är hänvisade till sämre förortsskolor får tillträde till bättre innerstadsskolor och dels att de starka elever som skulle kunnat hjälpa till att lyfta de svagare försvinner från förortsskolorna. Därefter är utvecklingen motsägelsefull. På en del innerstadsskolor stannar innerstadseleverna kvar och går i samma skola som förortseleverna. Men på andra använder de sin valfrihet till att välja bort invandrarna. De flyttar helt enkelt till en annan innerstadsskola där det inte är lika många invandrare. Eller som en förälder som uttrycker det i Jenny Kallstenius avhandling:

”Den här skolan är säkert hur bra som helst, men jag vill inte utsätta mitt barn för några mångkulturella experiment.”

Jag tycker att det är helt okej att använda valfrihet som ett argument för det fria skolvalet. Det är till och med okej att låtsas som att alternativet, att göra något åt segregationen och se till att alla skolor är bra skolor, inte existerar. Men jag tycker inte att det är okej att beskriva valfrihet, utan att tala klarspråk. Förespråkarna för det fria skolvalet borde säga som det är: Valfrihet är att kunna välja bort invandrare.

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

Annonser