Barnvagnsmarschen visar vägen

av RetorikKalle

barnvagnsmarschenBarnvagnsmarschen mot mödradödlighet i Stockholm. Foto: Carolina Hemlin/RFSU

Politiska strider är till stor del en kamp om vad striden handlar om. De som med hjälp av bilder och begrepp med rätt laddning lyckas definiera sig själva och striden har en stor fördel. Ett exempel är striden om rätten till sexualundervisning, preventivmedel och tillgång till säkra aborter där motståndarna nu är på offensiven.

De som försvarar rätten till abort kan välja att tala om kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp och vifta med ståltrådsgalgar för att påminna om att alternativet till säkra lagliga aborter är osäkra illegala aborter. Eller så kan de välja ett bildspråk och krav som är allt annat än konfrontativa. Det är vad RFSU valt att göra med barnvagnsmarschen som de arrangerar varje vår. Mammor, söta barn och barnvagnar dominerar i bildflödet, vilket ger ett livsbejakande intryck. Och vem kan väl vara mot att stoppa mödradödligheten?

De som är motståndare till rätten till abort har det svårare. Den mer strategiskt smarta delen av rörelsen pratar idag om mänskliga rättigheter istället för mord och visar bilder på söta barn istället för blodiga foster. Men den mer hårdföra delen av rörelsen finns ju kvar. Både de som envisas med ett negativt budskap och de som mördar läkare. Så länge det ser ut så är det svårt för abortmotståndarna att fullt ut framstå som livsbejakande försvarare av de mänskliga rättigheterna.

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Annonser