Hur ska Reinfeldt koppla greppet på Löfven?

av RetorikKalle

aktuelltLöfven fick stå till svars för MP:s och V:s politik när han mötte Reinfeldt i Aktuellt.

Socialdemokraternas taktik inför valet är att inte reta upp någon. Genom att lägga sig så nära Moderaterna som möjligt och inte prata för mycket om vad de vill göra efter valet hoppas de kunna komma tillbaka till regeringsmakten. Denna taktik blev vi påminda om idag när Magdalena Andersson presenterade partiets vårbudgetmotion. Här fanns inga kontroversiella förslag och inget besked om A-kassan.

Att Socialdemokraterna väljer att ligga lågt har sin förklaring i de två senaste valrörelserna. Moderaterna malde ned först Göran Persson och sedan Mona Sahlin med stenhårda personangrepp. Reinfeldt framställde Persson som trött och Sahlin som oansvarig. Socialdemokraterna vill nu till varje pris undvika att ge statsministern material för ett liknande personangrepp på Löfven.

Men vad ska då Reinfeldt koppla för grepp på Löfven? Hittills har angreppen mest handlat om att Löfven är oerfaren, att han saknar den erfarenhet av politik som krävs för att leda landet. Jag tror att vi kommer att få se Reinfeldt koppla denna kritik av Löfvens egenskaper till kritiken mot att Socialdemokraterna inte har något regeringsalternativ. Då blir det en berättelse om en oerfaren man som saknar den tyngd som krävs för att kunna tvinga Miljöpartiet och Vänsterpartiet till lydnad.

Reinfeldts taktik i kvällens duell i Aktuellt var att säga att det inte är några större skillnader mellan M och S, men påstå att MP och V står för en helt annan politik. Det är ett bra sätt att bereda marken för kommande attacker mot Löfvens oförmåga att kontrollera MP och V.

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

Annonser