Konsten att överleva en koalitionsregering

av RetorikKalle

Tidigare försök att skapa borgerliga koalitionsregeringar har antingen havererat eller misslyckats med att få förnyat förtroende av väljarna. Men Fredrik Reinfeldt har lyckats hålla ihop sin allians i snart åtta år. Vad är hemligheten bakom framgången?

Regeringspartier behöver hålla många olika viktiga grupper på gott humör. Här finns väljare, partimedlemmar, intresseorganisationer, finansiärer och media. Men det parti som sitter i en koalitionsregering har än fler relationer att hantera. De behöver undvika konflikter mellan de politiker i det egna partiet som är med när överenskommelserna inom koalitionen förhandlas fram och alla de som inte är med, men ändå förväntas försvara överenskommelserna. Dessutom ska de hantera relationerna mellan koalitionens olika partier.

Relationen mellan ministrar och parlamentsledamöter i ett och samma parti är viktig. Om inte ledamöterna backar upp sina ministrar, även när dessa tvingas stå för kompromisser och impopulära beslut, blir ministrarna kraftigt försvagade. Här har Alliansregeringen lyckats väl. Nuon-affären visar hur stark lojaliteten är. Maud Olofsson och därmed Centerpartiet har tagit på sig hela ansvaret och inga centerpartistiska riksdagsledamöter har ifrågasatt den officiella sanningen att allt är Mauds och därmed Centerns fel.

Därför är det så intressant att Kristina Jonäng i Centerns partistyrelse nu hävdar att Maud Olofsson visst informerat Fredrik Reinfeldt. Det är ju att indirekt påstå att statsministern ljuger när han säger att han inte blivit informerad av Maud Olofsson.

De goda relationerna mellan de olika partierna i Alliansen och mellan partiledarna har spelat en avgörande roll för deras förmåga att ta makten 2006 och behålla den 2010. Att de förmått vårda dessa relationer har också gjort det möjligt för dem att undvika de regeringskriser som fällt många tidigare borgerliga koalitionsregeringar.

Därför är Kristina Jonängs påhopp på Fredrik Reinfeldt så anmärkningsvärt. En möjlig förklaring är att det speglar oron över Centerns dåliga opinionssiffror och insikten att Alliansen är rökt. Om det inte finns någon Allians att vara lojal mot efter valet så verkar det ju dumt att hålla fast vid denna lojalitet i ett läge där priset riskerar bli att det egna partiet får lämna riksdagen.

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

Annonser