Det finns ingen logik i vare sig SD:s filmer eller politik

av RetorikKalle


Vem ska bort
Det är gott om mystisk symbolik och udda referenser i SD:s valfilmer.

Sverigedemokraterna har inför valet till EU-parlamentet släppt några filmer som fått mycket uppmärksamhet i sociala medier. Vi är många som försöker förstå vad de vill ha sagt. Vi tolkar de olika bildelementen och diskuterar vad SD tänkt att de ska symbolisera. Varför gör såväl EU-byråkraten som Jimmie Åkesson samma gest som Mr Burns i SD:s valfilm? Och varför ägnar SD-kvinnornas valfilm så mycket uppmärksamhet åt den där anden? Ett djur som inte alls är med i den schweiziska valfilm SD plagierat.

Vi är ständigt omgivna av berättelser som förmedlar uppfattningar om hur världen fungerar. Därför är vi vana uttolkare av berättelser och vet att alla delar i dem fyller en funktion. När vi ser en reklamfilm vet vi att den försöker påverka oss och utgår från det i vår tolkning av budskapet. Det är här det går fel när vi ska tolka Sverigedemokraternas filmer. Om vi ser en bäver bli klappad eller upptäcker att bilderna på den ena kvinnan i bikini är skarpa medan bilderna på den andra är suddiga letar vi förgäves efter poängen. Men det finns ingen poäng. Såväl SD:s filmer som partiets politik saknar logik. De är inte logiskt sammanhängande system där varje del fyller en funktion. De består av aparta delar som inte passar särskilt väl ihop och slutresultatet blir därför ofta både motsägelsefullt och katastrofalt.

Jag ser två möjliga förklaringar till de många konstigheterna i SD:s valfilmer. Antingen så är Sverigedemokraterna dåliga på att producera politisk propaganda. Eller så lägger de medvetet in obegripliga element i sina filmer i hopp om att det ska öka uppmärksamheten. Oavsett vilket så är resultatet att de lyckas generera mer snack kring sina kampanjer än de flesta andra partier.

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

Annonser