Ska vi prata om invandringens kostnader?

av RetorikKalle

Invandring Sara Abdollahi

Sverigedemokraterna hävdar att det går att spara mer än hundra miljarder kronor på att begränsa invandringen. Det är en fantasisiffra. Samtidigt finns det ingen realistisk beräkning att hänvisa till. Och frågan är om vi verkligen bör räkna på huruvida invandrare är lönsamma. Här går åsikterna isär på twitter.

Invandring Mattias Irving

För även om en beräkning av vad gruppen invandrare bidrar med till samhället, precis som den utredning Sandvikens kommunen låtit göra, antagligen visar att de är lönsamma, riskerar vi att hamna på ett sluttande plan. Räknar vi på hela gruppen utlandsfödda kan vi väl även räkna på undergrupper. Och då har vi snart en debatt om huruvida vi inte ska styra om invandringen från krigstraumatiserade syriska flyktingar till indiska dataspecialister.

Dessutom innebär detta räknande att vi accepterar den utgångspunkt för debatten som SD vill ha. Nämligen att invandrare är ”de andra” som ”vi svenskar” ska avgöra om det är värt att ta hand om. Det är en debatt som är besvärande lik nazisternas propaganda om vad de handikappade kostade det tyska folket. En propaganda de använde för att bereda marken för massmorden på människor de ansåg vara underlägsna och oönskade.

Men oavsett om vi accepterar eller vägrar att debattera på SD:s premisser så får valet konsekvenser. Om vi pratar om pengar kan vi framstå som cyniker som tycker att ett människoliv är värt att rädda bara om det betalar sig för staten. Om vi inte pratar om pengar riskerar vi att bekräfta bilden av oss själva som orealistiska idealister som vägrar förstå att saker kostar pengar.

Enda sättet att föra debatten på ett sätt som inte gynnar SD är att diskutera verkliga samhällsproblem istället för påhittade. Invandring är inget samhällsproblem. Arbetslöshet, bostadsbrist, segregation och kriminalitet är det. Låt oss prata om vad dessa samhällsproblem kostar oss och vad vi kan göra åt dem.

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

Annonser