Därför ökar SD i Demoskop

av RetorikKalle

2006 tvingades SSU:s ordförande Anna Sjödin lämna sin post efter ett bråk på nattklubben Crazy Horse på Sturegatan i Stockholm. 2010 var Sverigedemokraten Erik Almqvist inblandad i ett bråk utanför McDonalds på Kungsgatan, inte långt därifrån. När Expressen 2012 offentliggjorde en film av händelsen tvingades Erik Almqvist lämna sin post som SD:s ekonomiskpolitiske talesperson och sin plats i riksdagen.

I båda fallen var det de rasistiska okvädningsorden som blev politikernas fall. Men om skandalen inför valet 2006 skadade Socialdemokraterna, så verkade Sverigedemokraterna snarast gynnas av järnrörsskandalen. Hur är det möjligt?

Mycket tyder på att medias hårda kritik av de inblandade Sverigedemokraterna stärkte en bild många av SD:s sympatisörer redan hade av ett etablissemang som till varje pris motarbetade partiet. Även om skandalen förstärkte den negativa attityden mot SD hos majoriteten av väljarna, så kan den alltså ändå ha gynnat partiet genom att samtidigt stärka sympatierna hos den minoritet som gillar partiet.

En annan politisk skandal som fick liknande konsekvenser är Lewinskyaffären i USA. Upprördheten över att USA:s president Bill Clinton hade haft sex med praktikanten Monica Lewinsky och dessutom förnekat det, var isolerad till kristna högerväljare. Demokraternas väljare var inte upprörda. Istället uppfattade de demokratiska väljarna det som att republikanerna försökte utnyttja skandalen för egen vinning. Denna uppfattning stärkte de demokratiska väljarnas stöd för presidenten.

Protesterna mot SD inför valet till Europaparlamentet verkar ha haft samma dubbla effekt. Jag tror att Joakim Lamotte har rätt när han konstaterar att protesterna gynnade SD. På lång sikt kan protesterna visserligen spela en viktig roll som startpunkten för en bred antirasistisk mobilisering. Men på kort sikt förde de SD och invandringsfrågan ut ur den medieskugga de länge befunnit sig i. Resultatet av det ser vi i dagens opinionsmätning från Demoskop där Sverigedemokraterna lyckats bryta vårens negativa trend.

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

Annonser