Nordpolen – Jenny Strömstedt 2-0

av RetorikKalle


Det finns de som lär sig reglerna och ser till att följa dem. Och det finns de som inte känner till reglerna och därför bryter mot dem. Sedan finns det de som är väl medventa om reglerna men väljer att strunta i dem. Singelaktuella Nordpolen hör till den senare kategorin.

I underhållningsbranschen är regeln att artister ska leverera en berättelse om sig själva och sina verk. När Nordpolen i en omtalad intervju i Nyhetsmorgon förklarade att han inte ville prata om sin musik blev han därför uppläxad av programledaren Jenny Strömstedt.

Klippet där Strömstedt förklarar för Nordpolen att ”det kan tyckas jobbigt, men man kan tjäna ganska mycket på att bjuda lite på sig själv” har idag setts av nästan en miljon tittare. Bland kommentarerna på Youtube finns både de som kallar Nordpolen för stolpskott och de som tycker att han är ett PR-geni.

Själv hör jag till dem som tror att Nordpolen visste precis vad han gjorde. Att han medvetet framställde sig som en artist med integritet och på köpet skapade en snackis som gjorde att han fick mycket mer uppmärksamhet än de artister som snällt svarar på Jenny Strömstedts frågor.

Uppfattningen att Nordpolen vet precis hur reglerna ser ut men väljer att bryta mot dem stärks av hans aktuella singel ”När mitt blod pumpar i dig”. Med textraden ”min stav är dirigent” visar Nordpolen återigen att han vet precis vad som krävs för att skapa en snackis som kan tränga igenom mediebruset.

Annonser